Μία ημέρα στη Μαδρίτη

Κείμενο: Μπάμπης Κατσούλας

Η Μαδρίτη είναι μια μαγική πόλη που έχει καταπληκτικά μουσεία, μεγάλα πράσινα πάρκα,γραφικές και κοσμοπολίτικες γειτονιές κρυμμένες η μία μέσα στην άλλη, πεντανόστιμο φαγητό και όμορφες πλατείες. Για να την εξερευνήσεις όλη, σίγουρα χρειάζεσαι 4-5 μέρες, αλλά με σωστό πρόγραμμα ακόμα και μια μέρα είναι αρκετή, για να την ξεζουμίσεις και να την ερωτευτείς.


Plaza de Cibeles


Ένα καλό σημείο για να ξεκινήσει κανείς την περιπλάνηση του είναι το Βασιλικό Παλάτι (Palacio Real), το οποίο αποτελεί την επίσημη κατοικία της βασιλικής οικογένειας, παρ' όλο που δεν κατοικείται και χρησιμοποιείται μόνο σε επίσημες τελετές. Διαθέτει 3.418 δωμάτια, μερικά από τα οποία είναι ανοιχτά στο κοινό. Αν δεν έχετε χρόνο ή δεν είναι στα πλάνα σας να το επισκεφθείτε, τότε μια βόλτα από έξω είναι εξίσου καλή ιδέα. Μάλιστα, εάν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε και την αλλαγή φρουράς. Λίγο πιο πέρα, βρίσκεται ο καθεδρικός ναός De la Almudena, όπου αξίζει να αφιερώσετε 5 λεπτά για φωτογραφίες φεύγοντας.

Palacio Real
Η Μαδρίτη είναι επίσης η ιδανική πόλη για τους λάτρεις της τέχνης, καθώς διαθέτει πληθώρα μουσείων. Τα πιο διάσημα είναι αυτό του Prado, το Reina Sofia και το Thyssen- Bornemisza. Στο πάρκο El Retiro μπορείτε να απολαύσετε τη βόλτα σας στα χωμάτινα μονοπάτια, να ξαπλώσετε στο γρασίδι ή να κάνετε βαρκάδα στην τεχνητή λίμνη. Φυσικά, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Palacio de Cristal για τις απαραίτητες φωτογραφίες.

El Retiro

Όπως δε νοείται επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη χωρίς μία βόλτα στην πλατεία Αριστοτέλους, έτσι δε νοείται και επίσκεψη στη Μαδρίτη χωρίς ένα πέρασμα από την πλατεία Sol. Η Plaza Mayor ανήκει επίσης στις διασημότερες πλατείες της πόλης, η οποία είναι γεμάτη καφετέριες και εστιατόρια. Πριν φτάσετε εκεί όμως, μην παραλείψετε να σταματήσετε για φρέσκα churros με ζεστή σοκολάτα στο φημισμένο San Gines. Στη συνέχεια, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τους κήπους Sabatini που βρίσκονται δίπλα από τα Βασιλικά ανάκτορα της Μαδρίτης. Εκεί θα δείτε καλλιτέχνες του δρόμου να ζωγραφίζουν τους περαστικούς και το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα.


Βασιλικά Ανάκτορα Μαδρίτης

Πλησιάζοντας στο τέλος της ημέρας και αφού έχετε δει τα σημαντικότερα αξιοθέατα, είναι ώρα να τσιμπήσετε κάτι στη πιο όμορφη σκεπαστή αγορά της πόλης. Πρόκειται, φυσικά, για την Mercado de San Miguel. Σε αυτόν το γαστρονομικό παράδεισο θα βρείτε τεράστια ποικιλία κρεατικών,θαλασσινών και γλυκών εδεσμάτων- πάντα με την συνοδεία κρασιού.

Plaza Mayor

Έπειτα από μία τόσο γεμάτη μέρα, η κούραση είναι αναμενόμενη, ωστόσο μια τελευταία βόλτα επιβάλλεται. Μία πολύ καλή ιδέα είναι να βγείτε για ένα χαλαρό ποτό ή tapas στην μαγευτική γειτονιά της Malasaña, ενώ αν έχετε δυνάμεις για ξέφρενο πάρτι, τότε η νύχτα σίγουρα θα πάρει φωτιά στο καλύτερο και 7όροφο κλαμπ της Μαδρίτης, το Teatro Kapital.

Mercado de San Miguel

Στην πραγματικότητα η Μαδρίτη δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Δεν έχει μεγάλο ποτάμι, ούτε λίμνες με τεράστιους ουρανοξύστες ολόγυρα. Δεν έχει θάλασσα, αλλά ούτε λαμπρά μνημεία. Της λείπουν πολλά πράγματα. Έχει, όμως, τους φιλόξενους ανθρώπους της, την ποικιλία και τις αντιθέσεις. Τα γεμάτα ζωή σοκάκια της και την κίνηση στους δρόμους. Αξίζει, λοιπόν, τον κόπο να ξυπνήσεις νωρίς και να περάσεις μία μέρα στη Μαδρίτη.







Σχόλια

  1. Πολυ καλο αρθρο, με ενημερωσε πληρως για το ταξιδι που σχεδιαζω. ΠΟΤΕ, δεν λες οχι στην Ισπανια...
    Καλη δουλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις